top of page
Zoeken
  • Farid Sheek

Alle boeken van de wereldreligies inspireren de tolerante soefi’s

Een eenvoudige huiskamer in Rotterdam-zuid. Aan de muur hangen zwaarden, schilderijtjes en een spreuk siert de want: ‘Ali staat boven intellect want Hij is de liefde’.

In het midden van de ruimte, op een schapenvel, zit de in Iran geboren soefileraar Hazrat Moulani Mahdi Sheikhbahaei Safialishah II (55). Hij is de pir, het hoofd van de Ne’matollahi safialishahi soefi orde. Elke zondagochtend verzamelen zich in deze kamer zo’n dertig tot vijftig gelovigen uit heel Nederland en België. Hazrat Pir onderwijst hier de soefileer, een mystieke tak binnen de islam. Als geestelijk vader van het soefisme wordt de schoonzoon van de profeet Mohammad beschouwd, Ali.

Het soefisme is een tolerante en verzoeningsgezinde religie. Onderscheid tussen de gr

ote religies wordt niet gemaakt. Alle heilige boeken van de wereldgodsdiensten zijn inspiratiebron. “wij gebruiken de mooiste gedeelten uit de heilige boeken. Fragmenten uit de koran, de bijbel en hindoeïstische teksten die iets vertellen over de relatie tot goed en mensen, waardoor je kunt leren hoe je je ego tot schoonheid kunt ontwikkelen”, aldus de soefileraar, gekleed in een lang, wit gewaad, de khargheh, en met een groen-witte tadj op het hoofd. Hazrat pir woonde voordat hij naar Rotterdam kwam in een flatwoning in Delft. Ruimtegebrek was reden om te verhuizen, vertel hij met zachte stem. De kamer was te krap om normale diensten te houden waarbij de soefileraar al dansend de gelovigen zegent. “We moesten iets groters hebben maar de gemeente Delft kon ons niet helpen aan iets groters. In Rotterdam vonden we wel een geschikte ruimte.”

“Wij zijn uit op vrede. God is de bron van zuivere liefde. Die kan elk mens vinden, maar wel in zichzelf. God vind je in je hart. Als je hem hebt gevonden, moet je in de praktijk laten zien wat dat betekent. Respect en liefde voor al wat leeft”

27 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page